Resmi Gazete’de yayımlandı: ‘AVM’ ibaresi kullanımında büyük değişiklik!

Yeni Yönetmelikle Alışveriş Merkezlerinde Değişiklikler Yapıldı

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yeni yönetmelikle alışveriş merkezleri (AVM) hakkında önemli değişiklikler yapıldı. Artık AVM’ler için yapı ruhsatı başvurusu yapılırken, projenin belirlenen nitelikleri taşıması durumunda yapının niteliği “AVM” olarak belirtilecek.

Yönetmelik kapsamında AVM’lerin “ortak kullanım alanları” tanımını içeren yeni bir madde de eklendi. Bundan sonra, ortak kullanım alanlarına sahip olmayan alışveriş merkezi projeleri için yapı ruhsatı düzenlenmeyecek. Ayrıca, doğrudan kullanıma açık olmayan dış cephe ve çatı gibi alanlar artık ortak kullanım alanı olarak kabul edilmeyecek.

Ticaret Bakanlığı, Faaliyetleri Askiya Alma Yetkisine Sahip Olacak

Yönetmelikle getirilen yükümlülükler sayesinde belirli koşullarda alışveriş merkezlerinin faaliyetleri askıya alınabilecek. 10 bin metrekareden küçük satış alanına veya 30 işyerinden az sayıda işletmeye sahip AVM’ler için yönetmelik doğrudan uygulanacak. 10 bin ila 20 bin metrekare arasında satış alanına sahip AVM’lerde ise, işletmelerin yarısından fazlası faal değilse veya ulusal ya da uluslararası perakende işletmeleri tarafından işletilmiyorsa, Ticaret Bakanlığı söz konusu merkezi askıya alabilecek.

Her yıl, bir önceki takvim yılına ait ortak gelir ve gider raporu hazırlanarak, nisan ayı sonuna kadar alışveriş merkezindeki perakende işletmelere iletilmesi zorunlu olacak. Bu rapor, tür ve tutarları ayrı ayrı belirterek, ortak gelir ve giderlerin yanı sıra, boş iş yerleri ile perakende işletmeleri tarafından karşılanan ortak gider tutarlarını da içerecek.

Related Posts

Akıllara durgunluk verecek gıda hilesi: Bu kadarına pes artık

Antalya’nın Alanya ilçesinde akıllara durgunluk veren bir işletme bulundu. Emişbeleni Mahallesi’nde faaliyet gösteren bir toptan gıda deposunda, son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin dijital baskı makinesiyle yeniden etiketlenerek piyasaya sürülmek …

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

AB’den ABD’ye 95 milyar avroluk misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin tarifelerine misilleme olarak yaklaşık 95 milyar avro değerinde ürüne vergi getirmeyi planlıyor.

Asgari ücrete ara zam açıklaması

TÜRK-İŞ’in Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrete ara zam da dahil milyonları ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Atalay, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilerin “Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?” sorusuna, ilgili komisyonun …

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta 75 milyar lira arttı

2 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 74 milyar 905 milyon 961 bin lira artarak 22 trilyon 601 milyar 548 milyon 267 bin liraya yükseldi.

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

ABD’nin ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu gelişmeler yatırımcıların risk iştahını artırırken, küresel piyasalar ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası kararı sonrasında pozitif bir seyir izliyor.