NASA, Donaldjohanson asteroidini ilk kez yakından görüntüledi

NASA tarafından 2021 yılında fırlatılan Lucy uzay aracı, Jüpiter’in orbitinde bulunan esrarengiz Truvalılar asteroid grubunu incelemek üzere uzun bir yolculuğa başladı. Ve şimdi, Lucy uzay aracı, ikinci hedef olan 52246 Donaldjohanson asteroidine ait ilk detaylı görüntüleri başarılı bir şekilde Dünya’ya gönderdi. Elde edilen veriler, bu küçük gök cismisinin son derece karmaşık bir jeolojik yapıya sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Lucy, adını ünlü fosil “Lucy”nin keşfinde rol oynayan Amerikalı paleoantropolog Donald Johanson’dan alan bu asteroide 20 Nisan Pazar günü yaklaşık 1.000 kilometre mesafeye kadar yaklaşarak gözlem yaptı. Yaklaşık 5 kilometre çapında olan bu asteroid, Lucy’nin ana hedefi olan Truva asteroidlerine ulaşmadan önce bir tür “antrenman hedefi” konumunda bulunmaktadır.

İki farklı parçanın birleşimi

Yaklaşım sırasında çekilen görüntülerde, asteroidin parlaklığında belirgin dalgalanmalar gözlemlendi. Bu durum, cismin yavaş döndüğü veya oldukça uzun ve elips şeklinde olduğu düşüncesini akla getirdi. Lucy’nin gönderdiği detaylı kareler, bu varsayımları doğruladı ve Donaldjohanson asteroidinin iki ayrı parçanın birleşimiyle oluştuğunu ortaya koydu. Bu tür birleşimler, gezegenlerin oluşumu hakkında önemli bilgiler sunabilir.

Ancak, Lucy’nin elde ettiği görüntüler asteroidin tamamını içermemektedir. Bunun sebebi, asteroidin boyutunun Lucy’nin kamerasının görüş alanını aşmasıdır. NASA, geri kalan verilerin Dünya’ya ulaşmasının yaklaşık bir hafta süreceğini ve bu sayede gök cisminin daha net bir modelinin oluşturulabileceğini belirtti.

Asteroidin dönüyormuş gibi görünmesi de dikkat çekiciydi. Ancak, bu hareketin, Donaldjohanson’un yavaş dönüşünden değil, Lucy’nin saniyede 13,4 kilometre hızla geçiş yapmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Lucy, bu yılın geri kalanında yolculuğuna devam edecek ve ana hedefi olan Jüpiter truvalılarına ulaşmak için asteroid kuşağını geçecek. İlk Truva hedefi olarak belirlenen Eurybates ve onun küçük uydusu Queta’ya yakın bir geçişin Ağustos 2027’de gerçekleşmesi planlanıyor.

Related Posts

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

X, topluluk notlarını artık yapay zekâya yazdıracak

Yapay zekâ destekli topluluk notları yazımı test sürecine girdi. Fakat test sürecinde bile işler pek yolunda gidecekmiş gibi durmuyor. Kullanıcılar şimdiden sistemle ilgili tartışmalara başladı.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Microsoft, 40 yılın ardından “Mavi Ekran”a veda ediyor

Microsoft, 40 yılın ardından “Mavi Ekran”a veda ediyor

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

Ayhancan Güven Nürburgring 24 Saat Yarışı’nı ikinci tamamladı

Kıtalararası GT Challenge serisinin 2. ayağı Nürburgring 24 Saat Yarışı’nda Ayhancan Güven’in sürücüleri arasında yer aldığı Manthey EMA takımı ikinci oldu.