Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçları duyuruldu. Bu dönemde en çok tercih edilen bölümler arasında plastik cerrahi, göz hastalıkları ve dermatoloji yer aldı. Ancak, çocuk cerrahisinde 139 kontenjanın 77’si boş kaldı. Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, çocuk cerrahisinin tercih edilmemesinin etkileri hakkında Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda TUS’ta cerrahi branşların önemli bir gerileme yaşadığını vurgulayan Durakbaşa, “Çocuk cerrahisi de bu durumdan nasibini almıştır. Şu anda, tercih sıralamasının son 10 sırasında 5 majör cerrahi branş bulunmaktadır. Bu branşların az tercih edilmesi ve nitelikli uzman eksikliğinin yaratacağı sorunlar konusunda ülkemizin sağlık yöneticilerinin uzun vadeli planlamalar yaptıklarını düşünüyoruz” dedi.

‘MESLEKTAŞLARIMIZ ZORLUK ÇEKİYOR’

Çocuk cerrahisindeki uzman dağılımının dengesizliğinden kaynaklanan sorunlara dikkat çeken Durakbaşa, “Özellikle büyük şehirlerde fazla sayıda çocuk cerrahı çalışırken, çocuk sayısının fazla olduğu yerlerde uzman eksikliği oldukça belirgindir. Bu alanlarda çalışan uzmanlar, aşırı mesai yapmakta ve dayanma sınırlarını zorlamaktadır. Ayrıca “merkezleşme” sorunu da bulunmaktadır. Farklı hastanelerde tek çocuk cerrahı olarak çalışan meslektaşlarımızın üzerinde büyük baskı oluşmaktadır. Diğer cerrahi branşlarda olduğu gibi, çocuk cerrahisinde de aynı branştan bir diğer uzmanla iş birliği yapmak, fiziksel ve manevi baskıyı azaltıcı önemli bir faktördür.

Çocuk cerrahisinin özelliğinden kaynaklı olarak, yenidoğan cerrahisi gibi alanlarda uzmanların işbirliği gerekmektedir. Ancak, bu konuda yeterli uzman bulunmaması durumunda tedavi gerçekleştirilememektedir. Bu bağlılık nedeniyle, birçok meslektaşımız eğitim aldıkları girişimleri gerçekleştirememenin mutsuzluğunu yaşamaktadır. Sağlık yöneticileri, her devlet hastanesinde bir çocuk cerrahının bulunması gerektiği düşüncesindedir. Bu durumun detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Çocuk cerrahisi branşı için, yeterli uzmanın çalışabileceği, altyapısı güçlü merkezlerin belirlenmesi ve hastaların burada tedavi edilmesi önemlidir.”

Related Posts

Türkiye Afganistan mı oluyor?

Sağlık yasası içerisinde komisyonda büyük tartışmalar olmasına rağmen, tıbbi kenevire izin veren yasa CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ve Dr. Aylin Yaman’ın sert konuşmalarına rağmen Meclis’ten geçti. Uzmanlar madde bağımlılığına dair endişelerini paylaştı.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Uzmanı uyardı: D vitamininin yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, koronavirüs dönemi sonrasında özellikle de bağışıklığını güçlendirmek için doktor tavsiyesi olmadan D vitamini kullanımında meydana gelen artış hala devam ettiğini söyledi. Dr. Ayaydın Kaplan, “Her vitaminin fazlası zarar. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunu olsa da bilinçsiz ve aşırı kullanımı böbrek ve kalp sağlığı başta olmak üzere pek çok riski beraberinde getirebiliyor” dedi.

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.