Çin’in faiz indirimi emtia fiyatlarını destekliyor

“`html

ABD ile Çin Arasındaki Tarife Anlaşması ve Piyasa Etkileri

ABD ve Çin arasında varılan geçici tarife sözleşmesi, finansal piyasalardaki gerginliğin bir miktar azalmasına yol açtı. Ancak, ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği (AB) üzerine yeni tarife açıklamaları, yatırımcıların risk alma isteğini zayıflatarak güvenli varlıklara olan talebi artırdı.

Trump, 1 Haziran’dan itibaren AB’ye %50 oranında tarife uygulanmasını önerdiğini belirtti ve mevcut görüşmelerin yavaş ilerlediğine dair eleştirilerde bulundu. Bu durumda taraflar arasında bir uzlaşma arayışının olmadığını da ifade etti. Trump, AB’nin uzun yıllar boyunca ABD’ye ekonomik zarar verdiğini savunarak, bu durumu gündeme getirdi.

Analistler, Trump’ın gümrük vergilerine ilişkin değişken tutumunun, dünya genelindeki piyasalarda dalgalanmalara neden olduğunu ve bu durumun fiyatlara etkisinin olduğunu belirtiyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) ise, tarifelerin küresel ekonomiye olan olumsuz etkilerini değerlendirirken, bazı yetkililer ek gümrük vergilerinin enflasyonist baskılar yaratabileceğine dikkat çekti.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, yıl sonuna kadar faiz indirimini tamamen dışlamadığını ancak Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, kısa vadede faiz indirimi için şartların uygun olmadığını ifade etti. St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem, enflasyon beklentilerindeki artışın ekonomik istikrarı tehdit edebileceğini söyledi.

Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, ABD’nin büyük bütçe açığını azaltmasının önemine vurgu yaptı.

Kanada’da gerçekleştirilen G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Zirvesi sonrası yayımlanan ortak açıklamada, küresel sorunlarla başa çıkabilmek için işbirliği hedeflerinin sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

Önümüzdeki hafta açıklanacak olan Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanakları ve ABD büyüme verileri ile kişisel tüketim harcamaları piyasa gündeminin odak noktası olacak.

Bu gelişmeler ışığında ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,52’den haftayı 8 baz puan artışla tamamladı. Dolar endeksi ise %2 değer kaybederek 99,1 seviyesine geriledi.

Platin Fiyatlarında Rekor Artış

Değerli metaller, Trump’ın gümrük vergisi tehditlerine karşın değer kazanmaya devam etti. Altının ons fiyatı, ABD’nin mali sağlığına yönelik endişelerle ve artan ticaret savaşları riski ile 3121 dolara kadar düşmesine rağmen, bu hafta %4,78 artış gösterdi.

Platinin ons fiyatı ise 1096,4 dolara çıkarak son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yılın başından beri %21,1 değer kazanan platin, özellikle Çin’den gelen güçlü talep ve arz endişeleri ile destekleniyor. Nisan ayında Çin’in platin ithalatı %47 artarak son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Analistler, 2025 yılında platinde üst üste üçüncü kez bir arz açığı yaşanabileceğini belirtirken, altına göre daha uygun fiyatlı olan bu değerli metalin yatırımcıların ilgisini çektiğini vurguladı.

Paladyumun ons fiyatı ise haftanın sonunda 1042 dolarla altı ayın zirvesine çıkmasına rağmen yeniden 1000 doların altına düşerek haftayı tamamladı.

Baz Metallerde Artış ve Çin’in Faiz İndirimi

Baz metal fiyatları, ABD dolarındaki zayıflamanın yanı sıra Çin’in ekonomiyi destekleme amacıyla attığı adımlarla değer kazandı. Çin Merkez Bankası, 20 Mayıs itibariyle bir yıllık kredi faiz oranını %3,10’dan %3’e indirerek, ana kredi faiz oranlarını Ekim 2024’ten sonra ilk kez düşürmekte.

Bu durum, dünyanın en büyük bakır tüketicisi olan Çin’de talep artışını desteklerken, diğer baz metallere de olumlu yansıdı. Aynı zamanda, Morgan Stanley, Çin ekonomisine yönelik 2025 büyüme tahminini %4,2’den %4,5’e yükseltti.

Hafta boyunca baz metallerde, bakır %6,1, kurşun %1,6, alüminyum %1,4, çinko %1,3 ve nikel %0,4 artış kaydetti.

Petrol Fiyatlarındaki Dalgalanmalar

Petrol fiyatları, tamamlanan haftada, özellikle İran ve ABD arasındaki nükleer müzakereler gibi jeopolitik gelişmelerden etkilenerek dalgalı bir seyir izledi. İsrail’in İran nükleer tesislerine olası bir saldırı hazırlığına dair haberler petrol fiyatlarında artışa yol açtı, ancak diplomasi ihtimalleri fiyatları geriletti.

OPEC’in üçüncü büyük üreticisi olan İran üzerindeki gerginliklerin azalması, piyasalarda arz kaygılarını hafifletti. OPEC+ grubunun 1 Haziran’daki toplantısında üretim artışını değerlendirmesi bekleniyor.

Analistler, eğer bu üretim artışı hayata geçerse, OPEC+’nın fiyat odaklı politikalardan uzaklaşarak pazar payını koruma stratejilerine geçeceğini öngörüyor. Geçtiğimiz hafta, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ülkedeki ticari petrol stokları 1 milyon 300 bin varil artış gösterdi.

Bu gelişmeler sonucu, brent petrolün varil fiyatı %0,7 gerilerken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın fiyatı da %0,6 değer kaybetti.

Tarım Emtialarında Dalgalı Seyir

Tarım emtialarındaki fiyatlama, geçtiğimiz hafta jeopolitik gelişmeler ve tarife beklentilerinden etkilendi. Yatırımcılar, Çin’in teşvik adımlarını ve yeni ormansızlaşma yasası ile ilgili haberleri dikkatle izliyor.

Avrupa Komisyonu tarafından sunulan yeni yasa tasarısına göre, yalnızca Belarus, Myanmar, Kuzey Kore ve Rusya’dan gelen ürünler “yüksek riskli” olarak tanımlanarak sıkı denetim altına alınacak. Brezilya ve Endonezya gibi ülkeler ise “standart riskli” olarak sınıflandırılacak.

Çin Tarım Bakanlığı, tarımsal afetleri önlemek amacıyla 1,4 milyar yuan (yaklaşık 194,4 milyon dolar) fon ayırdığını açıkladı. Bu gelişmeler doğrultusunda, Chicago Ticaret Borsası’nda soya fasulyesi fiyatları %1, mısır ve buğday fiyatları ise %3,5 yükseldi. Pirinçteki artış ise %2,8 olarak kaydedildi.

ABD’de faaliyet gösteren Intercontinental Exchange’te, libre bazında şeker fiyatı %1,2, pamuk %2,2 artarken, kahve fiyatı ise %1,6 azaldı. Kakao fiyatı ise haftayı %9,5 düşüşle kapattı.

“`

Related Posts

Emeklilerin bayram ikramiyelerinde ödeme tarihleri belli oldu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kurban Bayramı’nda yaklaşık 16 milyon emekli ve hak sahibine toplam 57,4 milyar lira ikramiye ödeyecek. Emekli ikramiyelerinin 2-4 Haziran tarihleri arasında hesaplara yatması bekleniyor.

Çin’den gelen talep ve faiz indirimleri emtiaları destekliyor

Emtia piyasalarında ABD’de ekonomisine yönelik endişeler, tarife belirsizlikleri ile Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler risk iştahını törpülerken, Çin’den gelen talep ve faiz indirimi hamlesi ise piyasaları destekliyor.

İhtiyaç kredilerine faiz engeli! Oranlar zirve yaptı: İşte 100 bin TL’nin geri ödemesi

Mart ayının sonlarına doğru faiz oranlarında yaşanan yükseliş özellikle kredi faizlerinde de etkisini hissettirdi. Tüm kredi türlerinde oranlar yükselirken ihtiyaç kredilerinde de faiz oranları belirgin şekilde yükseldi. Bankalarda 24 ve 36 ay vadeli ihtiyaç kredilerinde en düşük oran değişti. Peki 100 bin TL kredi çeken ne kadar ödüyor? Kredi faizleri daha da yükselir mi? Vatandaş ne zaman uygun krediye erişebilecek? Konuyla ilgili tüm merak edilenler haberin detayında…

İsrail Başkonsolosunun kaçırılması/ Üst üste binen zamanlar

Bakırköy Marmaray istasyonuna gidiyordum. İncirli’den bindiğim minibüs olmadık bir yerde indirmiş “Şu sokak meydana iniyor” deyip gitmişti. Dört bir yan inşaat, başıma bir şey düşmeden şu sokaktan bir çıksam telaşı ile hızlı hızlı yürüyorum. Ki ben telaş ile yürümeyi hayata hakaret sayanlardanım. Telaş etmeden yolda olmak için vakitli çıkarım. Kendimi vaktin ritmine bırakırken sanki dünyanın bütün yükünden azat olurum. Şuradan gelen bir ses, kaldırım taşlarının arasından başını uzatmış bir kara

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye üretimini ve ihracatını artırmaya devam ediyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin küresel ticarette artan belirsizliklere rağmen üretimini ve ihracatını artırmaya devam ettiğini, kararlılıkla uygulanan ekonomi programı sayesinde büyümesini güçlü şekilde sürdürdüğünü bildirdi.

1 milyon TL’yi faize yatıran ne kadar kazanıyor? Güncel rakamlar açıklandı

Mevduat faiz oranları son 4 ayın zirvesine çıktı. Özellikle 1 ay (32 gün) TL mevduat faizleri, yüzde 52’ye kadar yükseldi. 1 milyon TL’nin 1 aylık (32 günlük) faiz getirisi belli oldu. İşte banka banka mevduat faiz oranları…