Bu belirtiyi hafife almayın! 3 haftayı geçtiyse aman dikkat

Ses Kısıklığı Belirti Olabilir, Geç Kalınmamalı!

Uzmanlar, ses kısıklığının sadece basit bir hastalık belirtisi olabileceğini değil, aynı zamanda ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtiyor. Ses kısıklığının gelişmesinde kişinin sesini fazla yormasının etkili olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, özellikle öğretmenlerin çok konuşması veya ders saatlerinin fazla olması durumunda ses kısıklığına neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Çobanoğlu’nun vurguladığı önemli bir konu da ses kısıklıklarının altında yatan sebeplerdir. Özellikle sigara kullanımı, uzun süreli ses kısıklıkları ve gırtlak kanserlerine işaret eden uzmanlar, bu belirtileri hafife almamak gerektiğinin altını çiziyor. Ses kısıklığının, gırtlak kanserlerinin ilk bulgusu olabileceği ve bu nedenle 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Ses kısıklığının altında yatan sebepler arasında polip veya nodül gibi iyi huylu lezyonların yer aldığını vurgulayan Çobanoğlu, bu durumlarda ses terapisinin veya cerrahinin çözüm olabileceğini ifade ediyor. Ancak altta yatan bir gırtlak kanseri varsa, bu durumda öncelikle biyopsi alınması gerektiğini belirten uzmanlar, tedavinin cerrahi müdahale, radyoterapi veya gırtlağın alınması gibi yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini aktarıyor.

Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinde ses kısıklığının yanı sıra yutma güçlüğünün de eşlik edebileceğini ve hastalarda ağrı, nefes darlığı veya boyundaki lenf bezlerinde şişlik gibi belirtilerin görülebileceğini belirtiyor. Bu nedenle iyileşmeyen, uzun süren ses kısıklıklarında hastaların mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kanserden ziyade, geç kalmaktan endişelenilmesi gerektiğini söylüyor.

“Kanserden değil, geç kalmaktan korkmalıyız”

Related Posts

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

Uzmandan öneri: Bayramda sağlık için ikramınız kuru meyve olsun

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Elma sirkesi mucizesi! Küvete 1 bardak dökün, mantar derdine veda edin

Daha önce hiç elma sirkesi banyosu yapmadıysanız, üzülmeyin çok geç değil. Elma sirkesi uzun zamandır sağlıklı yaşam için kullanılan popüler bir ürün olarak kullanılır. Elma sirkesi banyosu yapmanın saç ve cilt için faydası saymakla bitmez. Uzmanlar elma sirkesi banyosu hakkında bilinmesi gereken her şeyi tek tek sıraladı. İşte elma sirkesi ile duş almanın faydaları!

Covid ders oldu, pandemi anlaşması imzalandı

Dünya üzerindeki hemen her ülkeden temsilcilerin DSÖ için bir araya geldiği bu hafta Cenevre’de, büyük bütçe kesintileri gündemde değerlendirilirken ve COVID-19 düzeyindeki sağlık tehditleriyle mücadele anlaşması üç yıllık müzakerelerin ardından küresel liderler tarafından kabul edildi.

Uzmanı uyardı: Yazın cilt sağlığı ihmal edilmemeli, birçok cilt sorunu tetiklenebilir!

Uzmanı uyardı: Yazın cilt sağlığı ihmal edilmemeli, birçok cilt sorunu tetiklenebilir!