Yapay zekâ duygu ve empati yeteneklerini geliştiriyor, uzmanlar ise uyarıyor: Konuşur, hissetmez

Cenevre ve Bern Üniversiteleri tarafından yapılan incelemeler, yapay zekâ modellerinin bazı duygusal zekâ testlerinde insanları geride bıraktığını gösterdi. ChatGPT-4, Claude 3.5 ve Gemini 1.5 gibi gelişmiş modeller, beş farklı testte yüzde 81’e kadar başarı elde ederken insan katılımcıların ortalaması yüzde 56 olarak kaldı. Yapay zekanın duyguları tanıma ve empatik tepkiler verme konusundaki başarısı, çocukların duygusal gelişimi için bir fırsat mı yoksa tehdit mi olduğunu uzman pedagog Elanur Buğçe Oral açıkladı. Oral, “Ekran konuşabilir ancak hissedemez. Çocuklar ise hissedilmek ister” dedi. Yapay zekanın duyguları tanıma ve tepkiler verme yeteneğinin arttığını kabul eden Oral, bu becerinin özünde bir “taklit” olduğunu vurguladı.

‘TAKLİT EDER, HİSSEDMEZ’

“Görüntü analizleriyle mimikleri okuyabilmek, ses tonuna göre duygu tahminleri yapabilmek artık mümkün. Ancak bu algoritmalarla modellenmiş bir duygu ifadesidir. Gerçek empati, yalnızca tepki değil, tepkinin ardındaki duyguyu hissetmektir. Bir yapay zekâ çocuğun gözlerinin içine bakamaz, sesindeki titremeyi duyduğunda onunla yan yana gelip sessizce oturamaz. Empati, bazen sadece orada olma ile ilgilidir” ifadelerini kullandı.

Oral, erken çocukluk döneminde insan temasının değerinin benzersiz olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Ses tonu, beden dili, sıcaklık, dokunma gibi unsurlar beyin gelişimini etkiler. Aileler ekranı çocuklarına arkadaş olarak değil, araç olarak sunmalı. Çünkü ekran konuşabilir ancak hissedemez.” Bu uyarı eğitim alanı için de geçerlidir. Oral, “Öğretmen pozisyonlarını yapay zekâya bırakmak yerine, yapay zekânın öğretmenin pedagojik yetenekleriyle birleştirilmesi gerektiğini belirtti. Z kuşağını kodlama öğretici robotlar değil, duygusal rehberlik sunan insanlar yetiştirir” dedi.

Oral, “Her gün en az 20 dakika ekran dışı temas süresi ayırın. Bu süre zarfında sadece çocuğa odaklanın, onun dünyasına misafir olun. Bağ kurmak veriyle değil, varlıkla mümkündür.” Yapay zekanın ilerleyen zamanlarda daha gelişmiş halleriyle hayatımıza gireceğini hatırlatan Oral, asıl mesele teknoloji değil, insanî yetilerdir. Oral, “Gelecekte çocuklarımız daha karmaşık sistemlerin içinde olacaklar ancak onları insan yapan şey, duygusal zekaları olacaktır. Eğitim sistemimizin amacı sadece yüksek zekâ değil, öz farkındalıktır” diye konuştu.

Related Posts

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

X, topluluk notlarını artık yapay zekâya yazdıracak

Yapay zekâ destekli topluluk notları yazımı test sürecine girdi. Fakat test sürecinde bile işler pek yolunda gidecekmiş gibi durmuyor. Kullanıcılar şimdiden sistemle ilgili tartışmalara başladı.

Tam 162 tanesi Dünya’ya teğet geçti: Bir gün çarpabilir mi?

NASA ve ESA’nın verilerine göre, son 1 yılda tam 162 asteroit Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçti. Uzaydan gelen bu yakın geçişler bilim insanlarını alarma geçirdi.

Microsoft, 40 yılın ardından “Mavi Ekran”a veda ediyor

Microsoft, 40 yılın ardından “Mavi Ekran”a veda ediyor

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

Ayhancan Güven Nürburgring 24 Saat Yarışı’nı ikinci tamamladı

Kıtalararası GT Challenge serisinin 2. ayağı Nürburgring 24 Saat Yarışı’nda Ayhancan Güven’in sürücüleri arasında yer aldığı Manthey EMA takımı ikinci oldu.