Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Türkiye’nin Konut Piyasasında Pandemi Sonrası Durum

Son yapılan Betam araştırmasına göre, pandemi sonrasında Türkiye genelinde konut fiyatlarında balon oluştuğu tespit edildi. Ancak çoğu bölgede 2023 yılından itibaren bu balonların sönmeye başladığı belirtildi. En uzun süren balonlar Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde gözlemlenirken, en yüksek fiyat artışı ise Adana ve Mersin’de yaşandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) tarafından yayımlanan araştırmaya göre, Covid-19 pandemisi sonrasında artan konut talebiyle birlikte konut fiyatlarında olağandışı artışlar yaşandığı ve her bölgede fiyat balonlarının oluştuğu belirlendi. Ancak 2023 yılı Ağustos ayından itibaren sıkı para politikasının etkisiyle bu balonların büyük ölçüde sönmeye başladığı açıklandı. TCMB verilerine göre, halen konut balonlarının devam ettiği bölgeler arasında Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan ve TRB grubundaki bazı bölgeler yer alıyor.

Doğu ve Güneydoğu En Uzun Süreli Balonlarla Öne Çıkıyor

Araştırma sonuçlarına göre en uzun süreli konut balonları TRB ve TRC bölgelerinde gözlemlendi. Malatya, Elâzığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri’yi kapsayan TRB bölgesinde balonun 35 ay sürdüğü tespit edildi. Diğer yandan Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’i kapsayan TRC bölgesinde balonun 2021 Nisan’da başladığı ve 2024 Mart’ta sona erdiği belirtildi.

En Yüksek Artış Adana ve Mersin’de

En büyük fiyat artışı Adana ve Mersin (TR62) bölgesinde yaşandı. 2021 Ağustos ile 2023 Ağustos arasında fiyatlar yüzde 112,7 oranında arttı. Ankara, Aydın-Denizli-Muğla, Konya-Karaman ve Edirne-Kırklareli-Tekirdağ bölgelerinin de yüksek balon artışları yaşadığı görülüyor. Yapılan araştırmada 2010-2025 döneminde toplam 23 konut balonunun oluştuğu ortaya çıktı.

Related Posts

AKP’den açıklama geldi: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

AKP’den açıklama geldi: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

Zirai don cezası!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı yapan 289 işletmeye toplamda 114,7 milyon lira idari para cezası kesti. Kurul, özellikle tarım ürünleri ve gıda sektöründeki fırsatçı firmalara karşı mücadelesini kararlılıkla …

Araç sahiplerine rekor ceza kesilecek! Son gün bugün

Vergi mükellefleri için zorunlu olan akaryakıt alımı sırasında taşıtların plaka bilgisinin ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletilmesini sağlayan UTTS için bugün son gün. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen ve akaryakıt …

Bakan Uraloğlu: “Orta Koridor’u ülke olarak desteklemeye devam edeceğiz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin doğu batı eksenindeki ulaştırma koridorlarının, Orta Koridor’un merkezinde bulunduğunu belirterek, “Geçmişte ticaret yollarının doğu batı ekseninde olduğunu biliriz ama artık sadece doğu batı ekseninin yeterli olmayacağı, kuzey ve güneyin veya çapraz koridorların bunlarla entegre olması gerektiği, birbirini desteklemesi gerektiği noktasında hemfikir olduk.” dedi.

ATM’lerde yeni dönem: Para çekme limitleri değişiyor

Bankacılık sektöründe, ATM’lerden yapılan nakit çekim işlemlerine yönelik yeni bir dönem başlıyor. Özel bankaların öncülüğünde başlatılan limit artışlarının, yakın zamanda kamu bankalarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi öngörülüyor. ATM …

Bakan Işıkhan yanıt verdi: En düşük emekli maaşına zam yapılacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Temmuz ayında en düşük emekli maaşlarında bir artış yapılacağına dair önemli açıklamalarda bulundu. Işıkhan, bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yürütülen çalışmaların devam ettiğini ve 3 Temmuz’da açıklanacak enflasyon oranının ardından yapılacak maaş artışının netleşeceğini belirtti.